Assalammualaikum...
Haaa...tengok pic hiasan kt atas nie mesti semua dh tahu Che Sue nk share resepi ape hari ni kan? Apalagi kalau bukan rendang daging. Hidangan ni biasanyer kite lihat banyak pada Hari Raya. Family Che Sue lebih gemarkan rendang daging berbanding dengan rendang ayam. Mungkin sbb dh hari2 melantak ayam kan...so hari raya mestilah nk daging.
Bahan - bahan:
2kg Daging lembu
2 Helai daun kunyit. Dihiris halus
5 Helai daun limau purut.
2 liter santan
Air panas secukupnya
5 sudu besar kerisik
4 sudu besar rempah kari daging
1 senduk nasi cili kisar
3 asam keping / asam gelugor
2 sudu besar hirisan gula melaka
Garam.
Bahan Kisar:
2 biji bawang besar
18 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1/2 inci belacan
2 inci kunyit hidup
30 biji cili padi (suka pedas tambah lah lagi)
12 batang serai
Bahan Tumisan:
1 batang kulit kayu manis
2 kumtum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
5 biji bawang merah dihiris halus
2 ulas bawang putih dihiris halus.
Langkah - langkah:
1. satukan bahan kisar halus bersama rempah kari. kacau rata dan ketepikan.
2.Panaskan kuali dan tumiskan bahan tumisan hingga naik bau kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing.
3. Kemudian tambahan bahan kisar yang dicampur serbuk kari. Tumiskan sehingga pecah minyak.
4. Masukkan daging dan biar sehingga daging kecut. Kemudian masukkan santan dan biar mendidih sehingga pekat.
5. Masukkan kerisik, asam keping, daun limau purut dan garam. Kacau sehingga daging kering dan tambahkan gula melaka.
6. Kalau daging masih keras, tambahkan air dan masak sehingga daging empuk.
7. Hiasankan dengan hirisan daun kunyit.
Tips:
1. waktu mula2 masukkan garam letak sedikit sahaja dulu sbb biler kuah kering ia akan jadi lebih masin.
2. kalau nk panaskan pastikan anda bawa keluar asam keping tu sbb kalau tak keluarkan nnt rendang anda jadi masam then org ingat anda hidang rendang basi. Ini terjadi pada Che Sue waktu Hari Raya yang lepas. Tak pasal-pasal terbuang balance rendang semua huh! sedih.
3. kalau nk jimat masa memasak pastikan anda beli daging lembu yang tak ada banyak urat. Kalau ade urat rajin-rajinlah hiris dan buangkan urat tu. mmg mula2 leceh tapi hasilnya anda akan puas hati bila tetamu ckp "hurmm...lembutnya rendang daging nie..."
4. Che Sue tak galakkan rebus daging dulu sbb nnt biler masuk dlm rendang daging tu dh kering.
Baiklah. Itu sahaja perkongsian resepi Rendang Daging.
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment