Assalammualaikum....
Kali ni Che Sue nak share recipe pudding caramel. Kalau nak tahu puding karamel ni merupakan salah satu kuih kegemaran Che Sue yang wajib ada setiap kali bulan Ramadhan (selain dari kuih akok). Sebelum pandai buat puding ni Che Sue selalu beli je di Bazar Ramadhan. Masalahnyer, kalau beli tak puas makan. Bayangkanlah kalau 1 slice RM2.50 - RM3 nk jamu satu family dpt lah sorg makan 1 slice je. Kalau Che Sue punyer selera 1 slice mmg tak cukuplah. Oleh sebab itu, Che Sue belajarlah buat Puding Karamel ni.
Bahan - bahan:
1. 1 cawan susu pekat / susu segar.
2. 1 cawan susu cair
3. 1/2 cawan air.
4. 4 biji telur
5. 1 keping roti putih (dibuang tepinya)
6. 1 sudu teh esen vanila.
7. 5 sudu besar gula.
Langkah - langkah:
1. Sediakan pengukus
2. Pukul telur perlahan dan tapis kedalam blender.
3. Masukkan susu, roti , air & esen vanila.
4. Blender semua.
5. Sediakan non-stick frying pan diatas api kecil. Masukkan gula dan masak sehingga gula cair dan menjadi keperangan. Kemudian tuang kedalam loyang.
6. Tapis dan tuangkan adunan dlm blender kedalam loyang.
7. Kukus selama 45min - 1jam.
8. Sejukan di dalam fridge.
Tips:
1. JANGAN pukul telur terlalu lama sampai kembang. Cukup sekadar utk mix kan kuning & putih telur.
2. Kalau suka puding yang manis boleh guna susu pekat. Tapi kalau suka yg lembut n tak berapa manis bolehlah guna susu segar. Tapi ingat kalau guna susu segar Che Sue sarankan guna individual cup sbb puding yg guna susu segar sangat lembut dan teramat sukar utk dihidangkan dlm bentuk slices.
3. Masa sediakan gula karamel pastikan guna api yg kecil sbb tak mahu gula itu menjadi hangus. kalau hangus bila puding siap kukus akan ada rase pahit. Proses caramelizing ini mmg mengambil masa yg agak lama sikit.
4. Waktu nk hidang, rengangkan bahagian keliling loyang, tutup loyang dengan pinggan dgn saiz yang bersesuaian dan terbalikkan. Hati-hati jangan sampai kuah karamel tumpah.
Puding karamel nie Che Sue suka hidangkan dgn whipped cream. Tapi hidangkan mcm dlm pic hiasan tu pun sedap jugak. Okay itu sahaja resepinya. Mudah kan? Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment