![]() |
Gambar Hiasan |
Assalammualaikum...
Hari ini Che Sue nk kongsi resepi Kek Coklat Kukus. Che Sue dpt resepi ni pun dr. internet jugak tp dh lupe name website nyer. Niat buat kek ni utk asben sbb die suka mkn coklat tapi waktu tu takda oven lg so pakai kukus jelah. Biler dh ade oven Che Sue rase lagi mudah sebenarnyer pakai kukus dr pakai oven sbb Che Sue ni tak pandai sgt nk adjust suhu & timing oven (saya budak baru belajar). Tapi tekstur kek berbeza biler pakai kukus kek jd lg moist & biler pakai oven kek tu lg gebu. So terpulanglah pada selera masing-masing yea. Sebelum tu Che Sue nk mintak maaf dulu dkt semua sbb pakai pics hiasan. Che Sue xda camera hp yg tangkap gambar cantik tu yg pakai gambar hiasan je utk tatapan anda.
Bahan - bahan:
Bahan A :
- 1 cawan gula
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak masak (jgn pakai minyak sayuran sbb nnt kek jd bentat)
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 cawan air panas.
Bahan B:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu teh baking powder.
Bahan C:
- 2 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla.
Langkah - langkah:
1. Panaskan kukus dgn api sederhana.
2. Satukan gula, susu pekat dan minyak masak kedalam satu bekas.
3. Di dalam bekas yg lain adunkan serbuk koko bersama air panas sehingga sebati.
4. Satukan adunan serbuk koko kedalam adunan gula, susu & minyak. Letak di tepi.
5. Di dalam bekas lain ayakkan kesemua bahan B. Letak di tepi.
6. Di dalam bekas yg lain adukkan telur dan esen vanilla.
7. Masukkan sedikit demi sedikit bahan B dan bahan C kedalam acuan A secara beselang seli dan adun sehingga sekata.
![]() |
Gambar Hiasan |
9. Kukus selama 1 jam @ sehingga masak sepenuhnya.
![]() |
Gambar Rujukan |
1. Sebelum kukus pastikan anda lapik tudung pengukus dgn kain bersih. Ini bg mengelakkan wap air jatuh kedalam kek.
2. Pastikan tiada rongga utk wap keluar dr celah-celah pengukus.
3. Pantau secara berkala sewaktu mengukus. Jika anda lihat seperti terlalu kembang cucuk sedikit bahagian kek dgn lidi satay / toothpick utk mengeluarkan wap.
4. Kek siap dimasak apabila anda cucuk dan tiada kek yg melekat pada batang lidi.
Topping:
Anda boleh cuba Chocolate Glaze @ Buttercream Frosting.
Chocolate Glaze
![]() |
Gambar Hiasan
|
Bahan-bahan:
1. 180gm butter
2. 100grm chocolate powder
3. 100grm cooking chocolate
4. 1/2 tin susu pekat.
Langkah:
Cairkan dn adun kesemua bahan di atas api yg kecil sehingga sebati.
![]() |
Gambar Hiasan |
Bahan-bahan:
1. 120gm butter
2. 2 1/2 cawan gula icing
3. 1 - 4 sudu besar susu segar
4. 1 sudu teh vanilla esen
Langkah:
Pukul butter dan gula icing. Pada sudu pertama susu bancuhkan bersama esen vanilla dan masukkan kedalam adunan kemudian tambah baki susu sehingga kelikatan yg dikehendaki diperoleh.
Ok lah Che Sue harap semua berjaya mencuba resepi kek coklat kukus ni. tak susah pun nk buat nyer. Kalau sesiapa yg ade tips atau resepi baru yg nak dikongsikan jgn lupe comment yea. Bye!
![]() |
Gambar Hiasan |
Comments
Post a Comment