Assalammualaikum....
Hehehe...mesti semua pelik kan dlm satu hari boleh pulak nk tulis 2 entry. Sbnrnyer sy skang tgh ade kt opis tp rase bosan lah pulak. Bukan sbb sy malas buat kerja tau! tp sbb sy dh train diri utk slalu siapkn kerja ON TIME! so kerja takkan terbengkalai @ menimbum....so biler semua dh siap mulalah sy rase bosan, tambahan pulak this week boss outstation ke Vietnam. Apalagi HOLIDAY!!!
Oleh itu, sy decide nk kongsikn recipe Pan Cake. Pan cake nie bahasa oputihnyer kalo Melayu kite panggil lempeng jer. Bezanya lempeng ngan pan cake ialah ia ade guna mentega, susu, telur & baking powder. Ok, jom kite tengok keseluruhan bahan2 utk buat pan cake ni.
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar gula pasir
1 biji telur
1 sudu besar butter cair
1 sudu kecil esen vanilla
150ml susu segar
Langkah - Langkah:
1. Satukan tepung gandum, gula dan baking powder kedalam bekas dan kacau serata.
2. Masukan susu segar sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati.
3. Pecahkan telur dan adunkan sebati.
4. Masukan butter yg telah dicairkan dan esen vanilla. Kacau sebati.
5. Panaskan non-stick frying pan dgn sedikit butter.
6. Tuangkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki. (P/S: jgn tebal sgt nnt muak)
7. Perhatikan sehingga ada buih2 angin keluar di permukaan pancake kemudian terbalikkan.
8. Agak2 dh masak boleh lah angkat dan ulang sehingga semua adunan habis.
Kebiasaannyer pan cake ni org makan dgn maple syrup tapi sy lebih suka mkn dgn susu pekat. Hehehe...biasala lidah anak melayu bg lah mkn ape pon mesti ade ciri kemelayuan yg tidak boleh dibuang :- )
Hubby sy suka kalau pan cake ni dicampurkn dgn chocolate chip hidangkn dgn ais krim dan whipped cream!!! Yum...Yum...
Tips:
Seeloknya gunakan kuali non-stick supaya pancake tak melekat dn cantik biler diterbalikkan.
Jgn bg pancake terlebih masak nnt x sedap n tak fluffy. Ikut cara yg sy bg kt atas ni : biler nmpk buih2 keluar terus terbalikn.
Ok harap semua suka ngan entry ni and cubalah buat yea. bagus tuk breakfast anak2. Rasenyer lebih sihat dan senang dari nasi goreng / nasi lemak kan? Bye!!! :-)
Hehehe...mesti semua pelik kan dlm satu hari boleh pulak nk tulis 2 entry. Sbnrnyer sy skang tgh ade kt opis tp rase bosan lah pulak. Bukan sbb sy malas buat kerja tau! tp sbb sy dh train diri utk slalu siapkn kerja ON TIME! so kerja takkan terbengkalai @ menimbum....so biler semua dh siap mulalah sy rase bosan, tambahan pulak this week boss outstation ke Vietnam. Apalagi HOLIDAY!!!
Oleh itu, sy decide nk kongsikn recipe Pan Cake. Pan cake nie bahasa oputihnyer kalo Melayu kite panggil lempeng jer. Bezanya lempeng ngan pan cake ialah ia ade guna mentega, susu, telur & baking powder. Ok, jom kite tengok keseluruhan bahan2 utk buat pan cake ni.
![]() |
Gambar Hiasan |
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar gula pasir
1 biji telur
1 sudu besar butter cair
1 sudu kecil esen vanilla
150ml susu segar
Langkah - Langkah:
1. Satukan tepung gandum, gula dan baking powder kedalam bekas dan kacau serata.
2. Masukan susu segar sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati.
3. Pecahkan telur dan adunkan sebati.
4. Masukan butter yg telah dicairkan dan esen vanilla. Kacau sebati.
5. Panaskan non-stick frying pan dgn sedikit butter.
6. Tuangkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki. (P/S: jgn tebal sgt nnt muak)
7. Perhatikan sehingga ada buih2 angin keluar di permukaan pancake kemudian terbalikkan.
8. Agak2 dh masak boleh lah angkat dan ulang sehingga semua adunan habis.
![]() |
Gambar Hiasan |
Hubby sy suka kalau pan cake ni dicampurkn dgn chocolate chip hidangkn dgn ais krim dan whipped cream!!! Yum...Yum...
Tips:
Seeloknya gunakan kuali non-stick supaya pancake tak melekat dn cantik biler diterbalikkan.
Jgn bg pancake terlebih masak nnt x sedap n tak fluffy. Ikut cara yg sy bg kt atas ni : biler nmpk buih2 keluar terus terbalikn.
Ok harap semua suka ngan entry ni and cubalah buat yea. bagus tuk breakfast anak2. Rasenyer lebih sihat dan senang dari nasi goreng / nasi lemak kan? Bye!!! :-)
Comments
Post a Comment